top of page

Training/Lessen: Van ruiter naar personal coach van je paard!


Een correcte training, rechtgericht en ontspannen, is van uiterst belang om je paard gezond te houden. Lisbeth helpt u graag met het opleiden van uw jonge paard, maar ook het biomechanisch correct trainen van oudere paarden, eender welke discipline u beoefent of welk paardenras u bezit: iedereen is welkom, elk paard heeft recht op een correct basisopleiding met respect voor de anatomie van het paard. We werken zowel aan de hand, als aan de longe en onder het zadel.


Rugproblemen, kreupelheid, verzet, enz.... zijn veelal het gevolg van een verkeerde training en ongelijke belasting van het paardenlichaam. Dit is te voorkomen door een ontspannen buigingsarbeid als basis.

We kunnen u ook helpen bij het zadelmak maken van uw paard, echter pas vanaf een leeftijd van 4 jaar. Dit omdat het skelet van het paard voor deze leeftijd onvoldoende ontwikkeld is om een ruiter te dragen. Pas op een leeftijd van 8 jaar is een paardenskelet volgroeid.  Te vroeg een paard belasten geeft onomkeerbare slijtage aan het lichaam. Een paard dat op jonge leeftijd gespaard wordt, de kans krijgt om volledig uit te groeien en daarna op een correcte manier getraind wordt, kan tot op hoge leeftijd actief blijven.

Jammer genoeg kunnen weinigen hiervoor voldoende geduld opbrengen en zijn veel sportpaarden op 10 jaar al versleten.

Veel paarden zien er op 3-jarige leeftijd al volwassen uit, maar zijn het zeker niet.

Vanaf 3 j beginnen we wel met handwerk (rechtrichtende buigingsarbeid aan de hand, d.m.v. zijgangen) en longeren. Op die manier is het paard al gehoorzaam, rechtgericht en musculair correct ontwikkeld voordat er een ruiter op komt te zitten. 


Lessen kunnen bij u aan huis of bij ons. Wij leren u hoe u uw paard op een ontspannen, paardvriendelijke manier kan trainen. Voor een harmonieuze, plezierige samenwerking voor zowel ruiter als paard.

bottom of page