top of page

Osteopathie en Acupunctuur

“The processes of life must be kept in motion.”

-

A.T. Still, Philosophy of Osteopathy

Wat is osteopathie?

Osteopathie heeft als doel het zelfhelende vermogen van het hele lichaam te stimuleren en zijn afweer te verhogen zodat gezondheid en balans herwonnen worden.

Zowel voor de diagnose als de behandeling van blokkades worden enkel manuele technieken gebruikt, dus enkel met de handen, zonder gebruik van hulpmiddelen.

Osteopathie is veel meer dan enkel de mobiliteit in het bewegingsstelsel (skelet en spieren). De osteopaat streeft er naar de mobiliteit in alle weefsels (spieren, gewrichten, organen, fascia,...) van het lichaam te herstellen.

Er wordt dus niet enkel gewerkt op het musculo-skeletaal (pariëtaal) stelsel, maar ook op de organen (visceraal) en het zenuwstelsel, hersenvliezen,... (cranio-sacraal).

Bij verlies van mobiliteit, in geval van een blokkade, ontstaan er functiestoornissen: de normale doorbloeding en innervatie (informatieoverdracht) van het weefsel zijn verstoord. Gevolg: op korte termijn zwelling, ontsteking, minder goed functioneren van een orgaan,...; op lange termijn: beschadiging/verandering van het weefsel: artrose, fibrose, verkalking,..

Hoe ontstaan deze blokkades?

Osteopathische blokkades ontstaan vaak door trauma, overstrekking van het weefsel/gewricht, pijn (zowel van spieren/gewrichten, maar ook afkomstig van organen) en stress. Deze laatste is een vaak onderschatte veroorzaker van blokkades.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze waarbij er naalden in het lichaam geprikt worden om het te helpen genezen. het is een methode om het lichaam aan te moedigen zich op natuurlijke wijze te herstellen en beter te functioneren 

Het gebruik van deze geneeswijze vergt een grondige kennis van de ligging van de acupunctuurpunten (dit zijn de plaatsen waar de naalden geprikt worden) en van de ziektebeelden die kunnen behandeld worden.

Het prikken van de naalden doet bij correcte behandeling slechts weinig pijn. Soms worden die punten ook verwarmd of elektrisch gestimuleerd.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is een zeer oude geneeswijze, ontstaan in het Oosten ongeveer 4000 jaar geleden.

De klassieke Chinese uitleg is dat er energiekanalen in regelmatige patronen over de oppervlakte van en door het lichaam lopen. Deze energiekanalen, meridianen genoemd, zijn vergelijkbaar met rivieren die door het lichaam vloeien en de weefsels irrigeren en voeden . Een hindernis in de beweging in deze energierivieren is vergelijkbaar met een dam in een rivier.

De meridianen kunnen beïnvloed worden door naalden te prikken in de acupunctuurpunten; de naalden verwijderen de hindernissen en herstellen de normale stroming door de meridianen.

Ondertussen is er ook heel wat wetenschappelijk bewezen rond de werking van acupunctuur.  De moderne wetenschappelijke verklaring is dat het prikken van naalden in de acupunctuurpunten het zenuwstelsel stimuleert om in de spieren, ruggengraat en hersenen, chemische stoffen te laten vrijkomen. Deze chemische stoffen zullen ofwel het aanvoelen van de pijn veranderen, ofwel ervoor zorgen dat er andere chemische stoffen en hormonen vrijkomen die het eigen interne regelingssysteem beïnvloeden.

De verbeterde energie- en biochemische balans geproduceerd door acupunctuur resulteert in het stimuleren van de natuurlijke genezingsvermogens van het lichaam, en in het begunstigen van fysische en emotionele gezondheid

bottom of page